Szennyvíz szivattyúzás

A budapesti szennyvíz szivattyúzása egy fontos infrastrukturális rendszer, és célunk a város lakosságának és ipari szektorának szennyvízének hatékony kezelése és szállítása.

Miből áll a szennyvízszivattyúzás?

A vízszivattyúzással ellentétben a szennyvízszivattyúzás több munkával jár, mivel a szennyvíz eltüntetése után hátra maradt esetleges üledékeket is el kell lapátolni.

Súlyos tévhit, hogy sokan azt hiszik, mivel kevésbé gyakori problémáról van szó, így a szennyvíz szivattyúzás ráér. Ennek esetében a pangás miatt a baktériumok elszaporodásával jár.

Milyen szennyvíz szivattyúk vannak? Függ a szennyvíz típusától

A három leggyakrabban használt szennyvíz szivattyúkat Budapesten:

  1. Centrifugális szennyvíz szivattyúk: Ez a szivattyúzás alap fajtája. Forgó lapátok forognak egy tengely körül, amivel kellő nyomást biztosítanak a szennyvíz szivattyúzásához.
  2. Szubmerszív szennyvíz szivattyúk: Ez a másik alap típusa a szennyvíz szivattyúzásának. Teljesen a víz alá merülnek és így szolgáltatják a megfelelő nyomást a szennyvíz szivattyúzáshoz.
  3. Szivattyúközpontok: Ezek egy központi egységben vannak, amik több szivattyút használnak együttesen. Különböző típusú szennyvizek szivattyúzására szokták alkalmazni.

Mire kell figyelni a szennyvíz szivattyúzás során Budapesten?

Először is ki kell választani a megfelelő szivattyút, aminek a mérete és kapacitása is alkalmas, valamint kellően ellenállónak is kell lennie a szennyvíz jellege miatt. Rendkívül fontos, hogy figyeljünk az elektromos kapcsolásokra, amit szigorúan biztonságosan és megfelelően kell végrehajtani, így elkerüljük a baleseteket. A szennyvíz szivattyút folyamatosan karban kell tartani, így hosszútávon megőrizhetjük élettartamát. Ha már a folyamat közben vagyunk, akkor folyamatos megfigyelés alatt kell tartani a szennyvíz szivattyút, mert ha egy esetleges meghibásodás lép fel, akkor azt azonnal javítani kell!